Li-bo gitarer

Navnet Li-Bo kommer fra de to første bokstavene i etternavnene på de to innehaverne av gitarfabrikken i Vikersund, Halvdan Lia og Nils Bottolfs.

Vikersund Småindustri startet i 1939 med produksjon av bl.a. tre-leketøy, men etter andre verdenskrig utvidet de og satte igang med produksjon av gitarer som det var stort behov for. Fabrikken holdt til i en 3 etasjers murbygning i Vikersund sentrum, der det var snekkerverksted i 1. etasje, poleringsrom og kontorer i andre, og monteringen blei utført i 3. etasje. Fabrikken fikk etter hvert navnet Li-Bo, som var en forkortelse av etternavnene på de to innehaverne, Halvdan Lia og Nils Bottolfs. I en periode rett etter krigen hadde fabrikken 10 mann i arbeid og det blei laget nærmere 1500 gitarer i året.

 På lydhull-logoen står det: Gitarstudio Brødr. Gundhus, Geithus. Eneforhandler for Li-Bo Instrumentfabrikk. Salg av gitarer og mandoliner.
————————————————————————–

Gitarproduksjonen i Vikersund startet i 1945 og pågikk fram til ca 1954.  Det var brødrene Rikard og Leif Gundhus  fra Modum, som henvendte seg til Vikersund Småindustri med spørsmål om de kunne lage gitarer.  De to var sentrale musikere og gitarister i pinse-bevegelsen, og de drev egen gitarskole, også som korrespondansekurs.  De fikk ikke lenger levert gitarer fra de tyske fabrikkene som hadde blitt bombet under krigen.

Roar Bottolfs som er sønn av den ene innehaveren, forteller at det etter hvert blei laget to typer orkestergitarer (en der det buete lokket blei skavet ut med en slags høvel, og en der lokket blei presset ut), to typer solistgitarer samt mandolin og mandola.  Bottolfs forteller videre at det var en mann ved navn Arvid Gunnerud som laget alle gripebrettene til gitarene og at Torolf Tandberg og Syver Elvenes lakkerte instrumentene.  Rikard og Leif Gundhus var de som satte på strenger og klargjorde instrumentene, og de stod for markedsføring og salg.  Det skal ha blitt levert omkring 7000 gitarer fra fabrikken.

Interiør fra gitarfabrikken fra 1949 (foto: Fremtiden)
På bilde ser vi fra venstre; Hjalmar Hardhaug, Willy Lia, Nils Bottolfs, Halfdan Lia (delvis skjult), Arvid Gunnerud og Åge Karlsen.

(kilde: Roar Bottolfs)

Comments are closed.