Lia Gitaren

 img_3903  img_3905

Firmaet Lia Treindustri blei etablert i 1945 på Hundorp i Gudbrandsdalen. Det var Odd Espeland (f. 1916, opprinnelig fra Bjerkreim i Rogaland) som starta dette etter å ha drevet Lia Trebunnfabrikk, med produksjon av tresoler, under andre verdenskrig.

lia-tre
Lia Treindustri  bygget eget verksted like i nærheten av det nyetablert ferdighusfirmaet Hundorp Bruk, og skulle være frittstående underleverandør av dører, vindu og innredninger til ferdighusa. Maskiner og utstyr kom delvis fra den nedlagte tresole-fabrikken, og fra et oppkjøpt snekker-verksted.

Men det gjekk ikke så bra med denne ferdighusproduksjonen. Det var vanskelig å få tak i materialer, folk hadde dårlig råd og det var vanskelig å få byggetillatelse.  Det endte med at Hundorp Bruk gikk konkurs etter noen få år.

Dette førte også til at Lia Treindustri måtte leite etter alternative produksjoner.  Og frå tidlig i 1947 vet vi at Martin Ringstad og Sverre Forårssveen kom inn som leietakere av bygningen og bedriften, og navnet Lia Treindustri.  Og nå blei det produsert gitarer her.  Hvem som hadde kunnskaper om instrumentproduksjon vet vi ikke.

Gitarproduksjonen ved Lia Treindustri på Hundorp varte bare i 2 -3 år.  Fabrikken blei avertert til salgs i 1950.  Det er vanskelig å vite hvor stort omfang denne produksjonen hadde,  men med flere mann i arbeid i 2-3 år, så kan det nok ha blitt laget flere hundre gitarer.

Lia Treindustrier eksisterer den dag i dag (2016), og daglig leder Steinar Sandvold forteller at «.. det var far min og noen andre som laget disse gitarene…»

 

(kilder: Gard Espeland, Steinar Sandvold, Asbjørn Ringen)

Comments are closed.