Leif Christoffersen, Musikkinstrumentfabrikk

 

 

 

Leif Christoffersen (1908-1998) la om driften i snekkerverkstedet sitt til produksjon av musikkinstrumenter i 1946, og bygget gitarer, mandoliner og ukulele fram til slutten av 50-tallet. Christoffersen var møbelsnekker og hadde laget forskjellige produkter i verkstedet i Vardeveien på Husvik utenfor Tønsberg siden 1933.

Det var en svoger av Christoffersen som oppfordret han til å begynne med bygging av gitarer. Svogeren var handelsreisende og hadde nok oppdaget at etterspørselen etter instrumenter var stor omkring i landet etter krigen. Da produksjonen kom i gang var det denne svogeren som formidlet salg av gitarene. -Vi leverer meget til vestlands- og nordlandsbyene og en del her på Østlandet- forteller Leif Christoffersen i en avisartikkel i 1948.

I samme artikkel i Vestfold Arbeiderblad i august 1948 fortelles det at bedriften har 5 ansatte utenom innehaveren, Leif Christoffersen, og at det produseres ca 20 gitarer i måneden.

Interiør fra Leif Christoffersen Musikkinstrumentfabrikk. Innehaveren til venstre i bildet.

 

Det fortelles at Leif Christoffersen fikk hjelp av artist og nrk-profil Otto Nielsen i utforming av instrumentene. Han var også en tur hos en instrumentmaker i Østfold for å lære seg overflatebehandling av instrumentene. (Det kan ha vært hos Jens Stordal i Halden.)

Artikkel om gitarfabrikken på Husvik i Vestfold Arbeiderblad 7. aug. 1948.

 

Mandolin med tilpasset lerretstrekk.

Noen av instrumentene blei levert med lerretstrekk. Det er stor sannsynlighet for at disse blei produsert av søsteren til Leif og mannen hennes. De drev et «sy-verksted» eller «kalesje-verksted» like i nærheten og laget både damehatter, seil og kalesjer.

Ukulele fra ca. 1950 bygget hos Leif Christoffersen.

 

Fabrikkbygningen i Vardeveien på Husvik eksisterer fremdeles, men har blitt ombygd til bolighus etter at Christoffersen la ned instrumentfabrikken. (Skråfoto fra 1881)

Tekst fra boken «Det Norske næringsliv.» (1949)

 

( takk til Øyvind Solheim for info.)

(bilde verkstedinteriør: «Det Norske næringsliv. 5: Vestfold fylkesleksikon.1949»)

 

Comments are closed.