Leira-gitaren

Ola Ivarsson Leira (1863 – 1941) fra Valdres produserte gitarer i 40 år

 

Ola Leira var en landskjent instrumentmaker som bl.a. laget mange hundre gitarer. Leira-gitaren var lett gjenkjennelig på grunn av den spesielle formen på strengefestet.
Til venstre er det spillemann og instrumentmaker Knut Opheimsbakken som viser fram en gammel Leira-gitar. (Foto: Bjørn Karsrud)

     

Ola Leira blei fødd på Ulemoen i Nordre Land, og han skal ha bygd sitt første instrument da han var 6 år gammel, det var ei fele.
I ungdommen begynte han å lage gitarer sammen med broren sin, Øystein. Etter at han blei kristen i en vekkelse, mente han at han kunne tjene Guds sak med gitarproduksjonen. Han tok også på seg reparasjoner av mandoliner, salmodikon og feler, men arbeidet med feler utførte han bare etter forsikringer om at instrumentet ikke blei brukt «i det vonde si tjeneste».

I 1895 reiste Ola Leira til Kristiania (Oslo) og begynte i lære hos en instrumentmaker Dal. I 1905 var han tilbake og bygde seg hus og verksted på Leira i Valdres. På en landsutstilling på Gjøvik i 1910 fikk han bronsemedalje og diplom for fine og gode gitarer. I 1933 fikk han 1. premie på Valdres varemesse på Fagernes.

Ola Leira var en allsidig og nevenyttig mann som i tillegg til instrumentene bl.a. dreiv med annet trearbeide og ramme-verksted. Han dreiv med instrumenter og gitarproduksjon i 40 år og skal ha laget mellom 15 og 30 gitarer i året.

Comments are closed.