Egil Haugland

 

-Å finna den gode klangen, er den største utfordringa med å laga ein klassisk gitar, seier Egil Haugland. (ARKIVFOTO: VEGAR VALDE)

 

Egil Haugland (1959) er førsteamanuensis ved Institutt for kunstfag ved Høgskulen på Vestlandet. Han er en av Norges fremste klassiske gitarister, og han er gitar-bygger. Haugland er en av få i Skandinavia som har spesialisert seg på bygging av klassiske, spanske gitarer, og han bygger både til eget bruk og til andre.

 -Eg laga min første gitar i 2001. Seinare har eg laga fire gitarar hjå Jose L. Romanillos i Spania. I 2001, 2002, 2005 og 2006. Laga ein prisvinnargitar til «Guitar Nordic» festivalen ved Norges Musikkhøgskole i mars 2019. Har bygd rundt 40 gitarar.- forteller Haugland i november 2019.

 

– Det er den klassiske nylonstrenggitaren som er Hauglands lidenskap. Dette instrumentet er en spansk oppfinnelse.   – Gitaren har sine røtter tilbake på 1500- og 1600-tallet. Dagens klassiske gitar fant imidlertid sin form på midten av 1800-tallet, forteller Haugland.  – Deretter har det ikke skjedd større endringer med unntak av at naturlige materialer som kattetarmer ble byttet ut med nylonstrenger fra 1940-tallet av.

Haugland utforsker betydningen av ulike treslag som materiale for de ulike delene av gitaren. Han sverger til alpingran fra minst 1000 meters høyde i Alpene til gitarlokket, men kan ellers eksperimentere med ulike treslag og kombinasjoner.

Fra heimegarden i Sveio i Sunnhordland henter han trevirke fra kirsebær til gitarhalsen. Til gitarkassen kan han bruke ulike kombinasjoner. Hvilket materiale man velger har stor betydning for det endelige resultatet.  – Man kan til en viss grad høre på klangen hvilke treslag som er brukt, sier Haugland.  (Asle Rønning, forskning.no, sept 2009)

Den Norske Gitartrio i konsert. Njål Vindenes, Egil Haugland og Øyvind Lyslo. Alle tre med gitar bygget av Haugland. (fra dokumentaren «Den gode klangen». Mediesenteret ved Høgskolen i Bergen)

 

Egil Haugland har også vært med i bygging og utvikling av det de kaller en «helsevennlig gitar».

 

 

(publ. nov 2019)

Comments are closed.