Louis Helland

Louis Helland (1910-1990) bygget gitarer på Sannarnes, Hellvik i Egersund.
Først i kjelleren på bolighuset, senere i verksted oppsatt på eiendommen midt på bildet under. Gitarbyggingen pågikk i ca. 25 år fra begynnelsen av 1930-tallet.

(foto: Gudmund Sannarnes, 1953)

(foto: Trond Ueland)

 

Louis Helland fikk tuberkulose i ung alder og han måtte amputere ene foten. Han kom tilbake fra opphold på Sophies Minde i Oslo på begynnelsen av 1930-tallet. På Sophies Minde hadde han sannsynligvis som en form for rehabilitering, fått opplæring i møbelsnekring og bygging av gitarer. Han bosatte seg nå sammen med moren i huset ved stranda på Sannarnes, og han begynte å lage møbler, spesielt jærstoler, og han laget gitarer. Søskenbarnet, Gudmund Sannarnes, tror at Louis  hadde fått med seg arbeidstegninger fra Sophies Minde.

Louis var ikke så veldig sosial og han slet nok litt psykisk, så det var helst broren Isak som stod for formidling og salg av gitarene. Han skal også ha levert gitarer til Carsten Line Musikkforretning på Hinna.

Etter hvert overtok Isak produksjonen av jærstolene fra Louis, og i siste del av 1950-tallet var det slutt på Louis sin gitarproduksjon også. Det skal etter sigende ha blitt laget mange gitarer, men å tallfeste det er umulig.

 

Nydelig og omfattende håndarbeid av Louis Helland.  Her en gitar som er reparert og litt ombygd av Olav Rossavik, og som har fått hans etikett inni. Luis merket ikke gitarene sine.

 

(Kilde: Gudmund Sannarnes)

 

 

 

Comments are closed.