AVM pedal-steelgitar

Det var Arne W. Holmedal i Skåne i Sverige som startet produksjonen av dette merket av steelgitarer.  I starten, på 1970-tallet, var navnet AWH, men senere blei navnet endret til AVM. Det blei bygget flere modeller, bl.a. Viking, Eagle og en toppmodell med navnet Eminent. Falcon var navnet på nybegynner-modellen. Da Holmedal la ned produksjonen på begynnelsen av 80-tallet blei virksomheten solgt til Norge.

Karl Morgan Johnsen (f.1961)  etablerte Morgan Instrument AS i 1982.  Han hadde da et eget lite verksted i Langesund hvor han startet produksjonen av AVM-steelgitarene. Han videreførte merke-navnet etter at han hadde kjøpt opp verktøy og deler fra Sverige.

Johnsen hjalp også til med montering og produksjon av el-gitarer for Guitar Works i Oslo når de hadde det travelt (på begynnelsen av 80-allet), og han utførte reparasjoner av instrumenter for ulike leverandører på Østlandet, og for folk lokalt. Seinere blei Johnsen og Morgan Instruments stor aktør i musikkinstrumentbransjen.

Morgan Johnsen spiller på sin egenhendigproduserte steelgitar.

Arild Kvenseth (f.1964)  frå Ikornnes i Møre og Romsdal overtok i 1989 rettighetene til AVM-produksjonen fra Karl Morgan Johnsen. Kvenseth produserte en del Falcon-modeller som solgtes gjennom foretaket Steel Guitar Senteret. Produksjon fram til ca 1994.

Arild Kvenseth var selv musiker og spilte steelgitar bl.a. med bandet PK & DanseFolket (2002-2004) og Vestnorge (2004-2010).

Flott eksemplar av norskbygget AVM Falcon. (foto: Oddvar Haarr)

(publ. sept. 2019)

Comments are closed.