Nilsen-gitaren

 

 

Nils Robert Nilsen   (1904 – 1986)

Nilsen-gitaren kan ha vært verdens første serieproduserte plankegitar.  Nils Robert Nilsen drev radiobutikk og radioverksted i Sarpsborg, og i siste halvdel av 1940-årene   eksperimenterte han seg fram til en  pickup til bruk på «plankegitar».    Sammen med modellsnekker og fiolinbygger Johan Albert Johansen, utviklet Nilsen det som senere har blitt kalt Nilsen-gitaren.  Dette skal ha skjedd i 1947.

 

«Avisen Dagen skrev den 25. mars 1950 at gitaren kommer i handelen «i disse dager». Patentkravet ble innlevert til Styret for det Industrielle Rettsvern 6. juli 1949, og det er lite sannsynlig at Nilsens tekniske løsning kan ha vært allment kjent i markedet før den tid. Mye tyder dermed på at det må ha vært en noe glidende overgang fra prototyptilvirkningen i 1947 og den mer industrielle tilvirkningen i 1949. Arild Robert Nilsen, sønn av Nils Robert, mener at Nilsengitaren ble produsert frem til 1952. Det er trolig blitt produsert et sted mellom 400 og 500 eksemplarer. Dag Henriksen Helseth, sønn av Odd, har imidlerid fra faren at det ble produsert nærmere 1000 eksemplarer. Når det gjelder Fenders første elgitar, Telecaster (opprinnelig: Esquire), starter den offisielle markedsføringen i april 1950, etter at det hadde blitt laget diverse prototyper i løpet av 1949. Regulær produksjon startet i løpet av sommeren 1950.»   (www.rockemuseet.no)

 

        

Arbeidet med selve gitarkroppen – trearbeidet – blei utført ved et møbelverksted i Opstadveien i Sarpsborg.   De to tidligere møbelsnekkerne Otto Jørgensen og Asbjørn Gundersen forteller til Sarpsborg Arbeiderblad (SA) i 2005,  at både gitarkroppen og halsen ble laget i mahogni.     – «Den gang reflekterte vi lite over at dette var et revolusjonerende produkt.  -På den tida var vi mer opptatt av å bygge landet opp fra fattigkassa, sier Otto Jørgensen.   – Men vi så jo at det var noe helt nytt og spennende. Dette var jo ingen vanlig gitarkasse. Den lignet mer på en padleåre, smiler han.   Og minnes godt at Nilsen kom innom verkstedet i ny og ne. I hatt og frakk, med et knippe gripebrett som skulle monteres, og for å se på produksjonen.»  (SA)

Otto Jørgensen og Asbjørn Gundersen til venstre i bildet, med Simen Eriksen, en av verkstedeierne på den andre siden av en Nilsengitar som de var med på å produsere fra 1949/50. (Foto: Ingrid Aune)

Det som er mest spesielt med denne planke-gitaren er det patenterte pickup-systemet. (Se patentbrevet her)   Det er det som var Nils Robert Nilsen sitt verk og som gav gitaren navnet. Men totalt sett var det som vi har sett,  mange som var medvirkene til utviklingen av denne første norske el-gitaren.

 

Det var ikke bare i Norge at Nilsen-gitaren blei solgt – her eksempel på avisannonse i nabolandet. (takk til Mikael Jansson for bilde og info)

Nilsen-gitaren blei også levert i brun farge. Denne gitaren er ikke brukt og fremdeles i originalembalasje. Tilhører Halkan’s i Stockholm.

Pickup-systemet som Nils Robert Nilsen konstruerte – Nilsens System – var spesiell på den måten at den virket nærmest motsatt av slik datidens elektromagnetiske  gitar-pickuper virket.    I stedet for å generere en spenning i en spole i et magnetfelt, genererte Nilsen-systemet en spenning i selve gitarstrengene som svingte i magnetfeltet.  Det som ser ut som en neck-pickup på Nilsen-gitaren, er egentlig en magnet, og når strengen svinger i dens magnetfelt dannes det spenning i strengen, og denne spenningen fanges opp i mekanismen i strengefestet/stolen.

 

 

 

 

 

(Kilder: robertnormann.no, rockemuseet.no, sa.no)

Comments are closed.