Gunnar Holberg, Vennesla

 

Gunnar Holberg (1907-1976) var fra Vikeland i Vennesla. Som ung mann reiste han til Amerika og var der fra 1926 til 1934. Det var her han fikk interesse for gitarbygging og han skal ha besøkt gitarfabrikker og fått inspirasjon, og det var i Chicago i 1929 at han bygget sin første gitar.

 

«Den første laget jeg på en hybel i Chicago i 1929, men jeg forstår ikke nå hvordan jeg fikk det til, for jeg hadde faktisk bare en kniv til verktøy, og jeg synes det er vanskelig nok nå da jeg har både høvelbenk og annet utstyr.»     (Venneslaposten 15. januar 1965)

Det var flere kjente gitarfabrikker i Chichago på denne tiden, bl.a. Harmony, Washburn og Regal, og det kan ha vært noen av disse Gunnar besøkte og fikk inspirasjon fra.

Gunnar Holberg var utdannet forskalingssnekker og senere arbeidet han ved Waalboard-fabrikken i Vennesla. Han bygget gitarene sine i hobbyverkstedet på boligeiendommen sin. I en artikkel i Venneslaposten i 1965 forteller han at han til da hadde bygget 100 gitarer. Ifølge familien hadde han en større byggeaktivitet fram til han døde i 1976, så vi kan anta at han til sammen laget opp mot 200 gitarer.

De fleste gitarene blei laget på bestilling, og solgt direkte til kunder. Kanskje var han også god forretningsmann? Ei dame forteller at hun i ungdommen var ekspeditrise i en butikk i Vennesla der Gunnar var kunde. En dag han handlet hos henne fortalte han at han hadde laget en gitar som skulle passe godt til henne –  om hun ikke ville kjøpe den?

 

      

 

Gunnar Holberg i verkstedet sitt i gang med hode og hals til en ny gitar.

Etter det vi kjenner til så var det bare klassiske gitarer han bygget, med spansk stol og stemmeskruer beregnet på nylonstrenger.

» Når jeg arbeider med en gitar blir jeg helt fengslet av det og gjør mitt beste for å få den så god som mulig. Når så tiden er inne til å stemme og prøve dem er jeg så spent at det kribler i meg etter å høre om den svarer til forventningene.»  sier Holberg til Venneslaposten i 1965.

 

 

 

(kilder: Leif Gunnar Askekjær – barnebarn, Venneslaposten fra 1965)

Comments are closed.