Lars Tørressen



Lars Tørressen (1964), Bergen, har bygd instrumenter siden 1988, og det har til nå (2024) blitt 50 stk. i alt. Han vokste opp med en farfar og en far som begge var håndverkere, opptatt av teknikk og av bygging i tre.

Lars er utdannet arkitekt, men har brukt mye av sin tid på å utforske trematerialenes klangpotensiale, og til å bygge instrumenter.


Lars Tørressen kaller seg luttmaker, og bygger mest ulike lutt-modeller, men han bygger også barokkgitarer og andre instrumenter som f.eks. harpe og langeleik. Samarbeid med musikere er vesentlig i byggeprosessen, forteller Lars, sentralt i arbeidet står begrepene: klangarbeid og klangforestilling. Metoden er en ustoppelig overskuing av helheten fra treet i skogen til instrumentet spilles.

«Instrumentene er som fugler eller racebiler, eller begge på en gang? Løvtynne trebiter, trimmet til bristepunktet.»

Over: Barkokkgitaren «Maria» bygget i 2023. Stradivarius Rawlins modell

Instrumentene Lars Tørressen bygger brukes av musikere på konsertscener og læresteder i Europa.

Over til venstre: Massaguer. – «jeg laget to av denne modellen, den ene er på Island nå, den andre eier Barokkanernes kunstneriske leder, Jadran Duncumb.» Til høyre: Barokkgitar basert på C. Coch , Veneziansk maker. Original i Paris.

HardingluttDette er et nyoppfunnet instrument jeg fikk Vestland fylkes folkemusikkstipend til å gjøre  i 2021. Hva skjer når folkemusikere fra inn- og utland  får et instrument med hardingfelens stemminger/intervaller og  luttens klangunivers og spillemåte? Et porøst, upreget verk du kan fylle med dittt eget innhold. Idèen fikk jeg da jeg fikset en oud for en Syrisk flyktning, instrumenter har jo krysset grenser i årtusener, hvordan oppstår nye instrumenter, hvorfor har vi de vi har? Hva er det flerkulturelle samfunnets nye klang og hvem eier den?  Hardinglutten er bygget sammen med Lukas Pawelka fra Ole Bullakademiet og jeg fikk også støtte fra Bergen Kommune og Senter for folkemusikk og folkedans. Materialer: Svartor fra Osterøy, gran fra Voss, epletre fra Oslo og villkirsebær fra Bergen.


11kor 72cm barokklutt modell «Desmoulins» 2021 og 2023 (høyre) 

(publ. april 2024) (info,bilder L Tørressen)

Comments are closed.