Hofland Engineering Guitars

Kjell Hofland (1951-2011) bygget el-gitarer i kjellerverkstedet sitt hjemme i Bjergsted i Stavanger.  Bl.a. leverte han gitar til Terje Rypdal. Produksjonen foregikk i en relativt intensiv og kort periode på maks. to år i perioden 2004-2006. Anslagsvis bygget han omkring 20 gitarer.

Kjell Hofland var opprinnelig fra Bergen. Han tok ingeniørutdanning i  Sverige og omkring 1980 flyttet han med familien til Stavanger hvor han begynte som lektor ved Stavanger tekniske fagskole. Han var faglærer innenfor maskin, bil og produksjon, et fagfelt som også innebar at han hadde  kompetanse i lakkering.

I tillegg til at fagkompetansen la til rette for gitarbygging, så var han også hobby-gitarist. Som ung hadde han spilt i band og senere vedlikeholdt spillekunnskapene hjemme.

Tele-modell. (foto, Tony A. Johansen)

Kjell Hofland hadde stor sans for Terje Rypdal som gitarist. I 2005 blei det kjent at Rypdal skulle spille under Spellemannsprisen, og da tok Hofland kontakt med Rypdal og ga han en egendesignet gitar.

Gitaren som blei levert til Rypdal var Hofland sitt eget design og blei bygget fra grunnen av. Ellers blei flesteparten av gitarene bygget opp av halvfabrikater kropp og hals som han i forskjellig grad bearbeidet, lakkerte og monterte.

Det finnes både video og bilder av at Terje Rypdal bruker Hofland-gitaren live på scenen i Chateau Neuf da han mottar hedersprisen under Spellemannsprisen i 2005.  Han spiller en gitar-medley sammen med Ronni Le Tekrø, Lars Håvard Haugen, Knut Værnes, Marius Rypdal, Bjørn Berge, Knut Reiersrud og Vidar Busk.

Les Paul-modell. (Foto, Tony A. Johansen)

Noen av gitarene Hofland bygget har et slik påsatt merke der det står Handcrafted by Keith Hofland.

Det er uklart hvorfor han valgte å bruke fornavnet Keith her, men sannsynligvis har han som gitarbygger valgt å bruke dette som et psevdonym.

Strat-modell. Eieren av denne er erfaren gitarist og mener dette er en supergod gitar. Den beste strat-type han noensinne har spilt på. (bilde, Stewart Håseth)
Diverse fresemaler fra Hofland sitt verksted.

(publ. sept. 2019)
(takk for info, Cilie Brewster og Christer Hofland)

Comments are closed.