Klutch – Vegar Haraldset

Vegar Haraldset (1982) er lidenskapelig gitar- og pedalbygger (og ølbrygger og fluebinder).

Han er opphavsmann til el-gitaren Klutch, og konstruerer og bygger VH pedaler – «håndlagde vrengpedaler med supersimpelt design som låter fett. Nøye utvalgte komponenter og strøkent håndarbeid. «
Vegar er selv musiker og kjenner dermed godt behovet for godt verktøy, og har meninger om hvordan det skal lyde.

Vegar jobber hos Gitarhuset/4Sound i Oslo, og produktene han skaper selges fra butikken.

************

Klutch VH-1

Facebook-oppdatering i september 2018 (Gitarhuset, Oslo):

KLUTCH GITAR – NYTT FOR DEG, MEN IKKE FOR MEG. Jeg har i mange år jobbet med både bygget og custom-tilpasset gitarer. Nå har vi tatt steget og satt i gang en liten produksjon. Første modellen VH-1 er ment som en rimelig, enkel, kul gitar som egner seg for nybegynnere/viderekomne gitarister som vil ha en type offset-gitar med relativt primitivt oppsett. Vi har derfor valgt å utstyre den med telecaster-pickups/elektronikk for å ikke forstyrre nybegynneren med for mye «stæsj». Gitarene er generelt lette av vekt og har C-profilerte halser dvs, de passer de fleste gitarister. Oversadelen er av kubein….noe som ellers er totalt fraværende på andre el.gitarer i denne prisklassen. Finish er svart og 3TSB (tretone sunburst) og koster ikke mer enn kr 3495.- Det er kun produsert 12 gitarer i første omgang, så dette er eksklusivt. Vegar H…


Klutch VH-1 . Førsteutkastet fra fabrikken i Kina. Vegar designa og laga prototype med kropp i furu.
Klutch VH-1

Vegar forteller: – Begynte å interessere meg for bygging rundt 14 års alderen. Ville som SRV ha feit hals med feite bånd, rettere radius. På den tia kosta det lite å kjøpe Warmoth hals. Fikk tak i et stykke med gran som Arnfinn Ustad hjalp meg med å lage strat-kropp av. Etterhvert handla det om hvor bra en kunne få det for mindre enn prisen av merkevarene. Forstod fort at hvis du er heldig at hals og kropp snakker sammen så blir det bra gitar. Den viktigste grunnen til bygging er for meg å sette eget preg, optimalisere å bruke ting som de kommersielle gitarene ikke har. En jazzmaster feks uten «jazzdelen» og med annen bru. Nå florerer det jo med sånne gitarer. Med å lage kropp selv kan du bestemme vekt, form, årringtetthet osv. Det gir grunnlag for personlighet.

**************************

Dette er en av mange gitarer Vegar har håndbygget for kunde. Jassmasterlignende kropp i norsk alm. Pickups i tele-oppsett bygget av Jon Arne Bjørnstad. CNC-fresing av Roy Bang.

Planene videre (2020) er å ta hjem en ny serie av VH-1, i noe modifisert utgave. Vegar har også designet andre modeller som muligens skal settes i produksjon.

**********************************’

VH Pedaler.
Vegar: –Begynte å bygge fordi alle fuzzpedaler låt for mørkt, det var inspirasjonen. Ville også sette eget preg på lyd da jeg ofte vil forandre på noe på kommersielle pedaler.


VH Pedaler er håndlagde pedaler. Distortion, Overdrive, Fuzz og Boost Håndlagde vrengpedaler med supersimpelt design som låter fett. Nøye utvalgte komponenter og strøkent håndarbeid. Noe er kopier av utgåtte pedaler mens andre er løst eller kraftig inspirert av gamle og nye kretser. Vreng med twang og klar diskant er hovedfokus. Kretskortene er egendesign, laget i Oregon USA.
(publ. sept. 2020)
(takk til Vegar for info og bilder)

Comments are closed.