Morgan Instrument AS

Karl Morgan Johnsen (f.1961)  etablerte Morgan Instrument AS i 1982.

Han hadde da et eget lite verksted i Langesund, og bygget steelgitarer med pedaler.  Han hjalp også til med montering og produksjon av el-gitarer for Guitar Works i Oslo når de hadde det travelt, og han utførte reparasjoner av instrumenter for ulike leverandører på Østlandet, og for folk lokalt.   Steelgitarene han laget hadde navnet AVM.  Det var et merke-navn han videreførte etter at han kjøpte opp verktøy og deler fra en liten svensk produsent som avsluttet.

I 2013 viste Karl Morgan Johnsen fram en gitar på Larvik Gitarfestival, som i sin helhet var laget av norsk tre.   Lokket var i gran og andre deler av bjørk, og han hadde vyer om at det i større grad burde være mulig å bruke norske materialer i gitarproduksjonen.

w802ssce

<Dette er en Morgan W820 SSCE

Den er norsk designet og den har norsk gran fra Nord-Trøndelag i lokket.  Sarg og bunn er i Rosentre, og hals i mahogni.

Fram til og med 2016 har det blitt bygget og solgt omkring 25 Morgan-gitarer med norsk gran i lokket.  Johnsen sier at de har klargjort ca 100 lokk til i norsk gran, og er igang med arbeidet å finne den riktige produsenten.

 

Johnsen er selvlært gitarmaker.  Han besøkte tidlig i karrieren ofte gitarmaker Asbjørn H. Henriksen i Porsgrunn, og fikk både inspirasjon og råd av han.  Johnsen berømmer i dag Henriksen for å ha vært en dyktig gitarmaker som eksperimenterte med byggemåte og design for å skape gode instrumenter.

På 1990-tallet begynte Morgan Instrument AS å importere gitarer fra Østen.  I første omgang fra Japan og Korea, og senere mot slutten av 1990-tallet, fra Kina.  Og Johnsen reiste til ulike fabrikker i disse landene og valgte ut det han mente var gode instrumenter.  Etter hvert blei det gitt føringer for både design og nødvendige forbedringer for at instrumentene bedre skulle tåle det norske klimaet.  Gitarene selges i dag under navnet Morgan, og kommer i mange modeller og kvaliteter, fra nybegynnergitarer til signaturmodeller til f.eks.  Unni Wilhelmsen og Steinar Albrigtsen.

morgan-og-kjmBilde fra Larvik Gitarfestival i 2013.  Karl Morgan Johansen til venstre.  Morgan-gitaren utført i bare norsk treverk holdes av gitarmakerkollega Øystein Husemoen.  Mannen i midten heter Marc Moravia.  (Foto: Alexander Vestrum)

I 2016 er Morgan Instrument AS i Stathelle, en av landets største importører og grossister av musikkinstrumenter og tilhørende utstyr.  De leverer bl.a. 16000 – 20000 gitarer årlig.

 

(Kilder: Karl Morgan Johnsen, Varden, Klar Tale)

 

Comments are closed.