Leif Hansson

En anseelig mengde gitarer fra 1950 og 1960 tallet bærer navnet Leif Hansson AS og har denne gjenkjennelige logoen på etiketten og ofte på hodet.

      

      

Leif Hansson skal ha vært en snekker/møbelsnekker fra Moss som startet med gitarproduksjon tidlig på 1950-tallet. Den første tiden holdt han til i et tidligere hønsehus i Skullerud-dumpa på Nordstrand i Oslo.  Senere, sansynligvis i begynnelsen på 60-tallet blei produksjonen flyttet til nybygde lokaliteter i Skjervaveien 10 på Strømmen. Hovedproduksjonen bestod av  gitarer, men det blei også laget en del mandoliner, noen ukulele og noen kontrabasser. Det blei også produsert Leif Hansson- gitarer hos en snekkerbedrift i Flå i Hallingdal.  Dette pågikk i 2 – 3 år helt i begynnelsen av 1970-tallet. Den siste norske Leif Hansson-gitaren blei laget i 1973 da fabrikken i Flå gikk konkurs. Etter dette blei det solgt en del importerte gitarer med Leif Hansson identitet.Leif Hansson gitarer blei gjennom årene levert i en mengde forskjellige modellbenevnelser.  Det er foreløpig ingen fullstendig oversikt over alle modellene.

              
Reklamebilde for Leif Hansson Juniorgitar (ca 1960).

            

En tidlig modell fra 1950-tallet til venstre, og en ukulele fra Leif Hansson.

  På en hylle i Prøysen-huset i Ringsaker ligger denne Leif Hansson-gitaren – Modell 21

  

King – orkestermodell fra Hansson

                  Etter sigende er denne gitaren kjøpt ny i 1956. Har også sett flere eksemplarer av denne modellen som ikke har vært merket med noe navn (slik som på bilder under).

lhku          LH orkester
(foto til høyre, Tony A. Johansen)

 ***********

Leif Hansson kontrabass

          

Denne er bygget med finer i sarg og bunn. Toppen er i heltre, men limt sammen av tre eller fire deler. Instrumentet har en brukbar klang men er ikke noe mesterstykke – sier eieren.

Her er noen flere detaljer:  Øvre bredde: 53,5 cm,  Nedre bredde: 65.5 cm,
Høyde kropp: 112 cm,   Sargbredde: 21 cm,   Strengelengde: 107.5 cm,  Eb mensur,
Flat bak

**********************

                                 

Gaute Ormåsen eier og spiller på en Leif Hansson mandolin, som han har arvet etter sin bestefar (foto:Solveig Selj).

*******

   


Modell LU-MI.
Leif  Hansson laget denne modellen på oppdrag fra Lutherstifelsens Musikkavdeling.  (Lutherstiftelsen var det tidligere navnet på Det Norske Lutherske Indremisjonsselskap.)

Her er etiketten i modell Frølich.  Vet ikke så mye om denne modellen, men det kan tenkes at det er en modell Leif Hansson laget i samarbeid eller avtale med Guttorm Frølich, som var gitarlærer ved Musikk-konservatoriet i Oslo, og som også var forfatter av læreboken «Gitarskole».

I 1967 blei gitarfabrikken til Leif Hansson rammet av storflommen i Lillestrøm:

IMG_2901Driftsleder Alfred Holmen med en skadet gitar.  Men de ødelagte gitarene er bagateller i forhold til ødeleggelsene på maskinparken, uttalte han til Arbeiderbladet 14. juni 1967.  (foto Arbeiderbladet)

Når det gjelder logoen på Leif Hansson gitarene er det mange som ved første øyekast tenker på en dame med skjørt som spiller på gitar.  Men logoen er identisk med den vi finner på pose fra en norsk strengeprodusent, og den viser en ung gutt i kortbukse og en slags duskelue på hodet. Det er uklart hvor dette motivet stammer fra.

 

Comments are closed.