Leif Hansson

En anseelig mengde gitarer fra 1950 og 1960 tallet bærer navnet Leif Hansson og har denne gjenkjennelige logoen på etiketten og ofte på hodet.

      

      

Etter alt å dømme var det en snekker/møbelsnekker med navn Leif Hansson fra Moss som startet med gitarproduksjon allerede i 1946. Den første tiden holdt han til i et tidligere hønseri på Røssedal ved Skullerud-dumpa på Nordstrand i Oslo.

Leif Hansson bygget gitarer i dette tidligere hønseriet. Bilde er fra 1944. Revet i 1991

Gitaren til høyre er en tidlig utgave av Leif Hansson sine orkestergitarer som hadde modellnavnet King. Originalt var den sunburst men mistet fargene i en renovering.

Jan R.A.Mikalsen forteller at han reiste ut til gitarfabrikken på Nordstrand og handlet direkte med Leif Hansson (ca. 1954).  Han kom dit fordi han hadde kjøpt en Leif Hansson gitar i byen hos Peder Gulmoen musikkforetning, en gitar som  ikke var noe brukbar. Han prøvde flere gitarer før han fant denne som han syntes var god, og fikk byttet inn den andre.

Legg merke til den veldig spesielle utformingen av lydhullene på denne gitaren.

I 1961 blei virksomheten flyttet til nybygde lokaler i Skjervaveien på Strømmen. Det blei nå etablert et produksjonsselskap med navn Strømmen Treartikler A/S, med Alfred Holmen som disponent som stod for produksjonen. Hovedproduktene var gitarer, men det blei også laget en del mandoliner, noen ukulele og noen kontrabasser. Bedriften hadde 8-10 mann i arbeid og det blei produsert ca 6000 gitarer årlig. Gitarene blei markedsførte under navnet Leif Hansson A/S som var et salgsselskap under ledelse av Jacob Engh (Gulmoen og Engh).

Da disponenten Alfred Holmen døde i 1971 blei det forandringer. Virksomheten blei nå flyttet til Flå i Hallingdal. Artikkel i avisa Hallingdølen i januar 1972 forteller om det:

 Til tross for optimisme og store planer,  gikk dessverre bedriften Strømmen Treartikler konkurs allerde i 1973, og gitarproduksjonen tok slutt.

Avisa Hallingdølen forteller om konkursen i sin utgave 10. september 1973. Amund Granli som jobbet ved fabrikken forteller at han kan huske at de ansatte fikk vite om konkursen rett før fellesferien i samme året. (Lokalavisa skriver her at fabrikken kom til Flå i 1970, men dette skal være 1971.)

Etter dette blei det solgt en del importerte gitarer med Leif Hansson identitet.Leif Hansson gitarer blei gjennom årene levert i en mengde forskjellige modellbenevnelser.  Det er foreløpig ingen fullstendig oversikt over alle modellene.

**************

              
Reklamebilde for Leif Hansson Juniorgitar (ca 1960).

            

En tidlig modell fra 1950-tallet til venstre, og en ukulele fra Leif Hansson.

  På en hylle i Prøysen-huset i Ringsaker ligger denne Leif Hansson-gitaren – Modell 21

  

King – orkestermodell fra Hansson

                  Etter sigende er denne gitaren kjøpt ny i 1956. Har også sett flere eksemplarer av denne modellen som ikke har vært merket med noe navn (slik som på bilder under).

lhku          LH orkester
(foto til høyre, Tony A. Johansen)

 ***********

Leif Hansson kontrabass

          

Denne er bygget med finer i sarg og bunn. Toppen er i heltre, men limt sammen av tre eller fire deler. Instrumentet har en brukbar klang men er ikke noe mesterstykke – sier eieren.

Her er noen flere detaljer:  Øvre bredde: 53,5 cm,  Nedre bredde: 65.5 cm,
Høyde kropp: 112 cm,   Sargbredde: 21 cm,   Strengelengde: 107.5 cm,  Eb mensur,
Flat bak

**********************

                                 

Gaute Ormåsen eier og spiller på en Leif Hansson mandolin, som han har arvet etter sin bestefar (foto:Solveig Selj).

*******

   


Modell LU-MI.
Leif  Hansson laget denne modellen på oppdrag fra Lutherstifelsens Musikkavdeling.  (Lutherstiftelsen var det tidligere navnet på Det Norske Lutherske Indremisjonsselskap.)

Her er etiketten i modell Frølich.  Vet ikke så mye om denne modellen, men det kan tenkes at det er en modell Leif Hansson laget i samarbeid eller avtale med Guttorm Frølich, som var gitarlærer ved Musikk-konservatoriet i Oslo, og som også var forfatter av læreboken «Gitarskole».

I 1967 blei gitarfabrikken til Leif Hansson rammet av storflommen i Lillestrøm:

IMG_2901Driftsleder Alfred Holmen med en skadet gitar.  Men de ødelagte gitarene er bagateller i forhold til ødeleggelsene på maskinparken, uttalte han til Arbeiderbladet 14. juni 1967.  (foto Arbeiderbladet)

Når det gjelder logoen på Leif Hansson gitarene er det mange som ved første øyekast tenker på en dame med skjørt som spiller på gitar.  Men logoen er identisk med den vi finner på pose fra en norsk strengeprodusent, og den viser en ung gutt i kortbukse og en slags duskelue på hodet. Det er uklart hvor dette motivet stammer fra.

 

 

(takk til Amund Granli for informasjon)

 

 

Comments are closed.