Leif Hansson

En anseelig mengde gitarer fra 1950 og 1960 tallet bærer navnet Leif Hansson AS.

                               

Leif Hansson skal ha vært en snekker/møbelsnekker fra Moss som startet med gitarproduksjon tidlig på 1950-tallet. Den første tiden holdt han til i et tidligere hønsehus i Skullerud-dumpa på Nordstrand i Oslo.  Senere, sansynligvis i begynnelsen på 60-tallet blei produksjonen flyttet til nybygde lokaliteter i Skjervaveien 10 på Strømmen. Hovedproduksjonen bestod av  gitarer, men det blei også laget en del  mandoliner og noen kontrabasser.   Det blei også produsert Leif Hansson- gitarer hos en snekkerbedrift i Flå i Hallingdal.  Dette pågikk i 2 – 3 år helt i begynnelsen av 1970-tallet.   Den siste Leif Hansson-gitaren blei sansynligvis laget i 1973 da fabrikken i Flå gikk konkurs.

    En tidlig modell fra 1950-tallet til venstre), gitaren i midten heter Modell 3 og har serienr. 41966, til høyre et reklamebilde for Leif Hansson Juniorgitar (ca 1960).

  På en hylle i Prøysen-huset i Ringsaker ligger denne Leif Hansson-gitaren – Modell 21

  

King – orkestermodell fra Hansson

                  Etter sigende er denne gitaren kjøpt ny i 1956. Har også sett flere eksemplarer av denne modellen som ikke har vært merket med noe navn (slik som på bilder under).

lhku          LH orkester
(foto til høyre, Tony A. Johansen)

 ***********

                                 

Gaute Ormåsen eier og spiller på en Leif Hansson mandolin, som han har arvet etter sin bestefar (foto:Solveig Selj).

*******

   


Modell LU-MI.
Leif  Hansson laget denne modellen på oppdrag fra Lutherstifelsens Musikkavdeling.  (Lutherstiftelsen var det tidligere navnet på Det Norske Lutherske Indremisjonsselskap.)

Her er etiketten i modell Frølich.  Vet ikke så mye om denne modellen, men det kan tenkes at det er en modell Leif Hansson laget i samarbeid eller avtale med Guttorm Frølich, som var gitarlærer ved Musikk-konservatoriet i Oslo, og som også var forfatter av læreboken «Gitarskole».

I 1967 blei gitarfabrikken til Leif Hansson rammet av storflommen i Lillestrøm:

IMG_2901Driftsleder Alfred Holmen med en skadet gitar.  Men de ødelagte gitarene er bagateller i forhold til ødeleggelsene på maskinparken, uttalte han til Arbeiderbladet 14. juni 1967.  (foto Arbeiderbladet)

Comments are closed.