John Sletterød Modell

            

John Sletterød (1924 – 2018), var født og oppvokst i Horten.  Han var gitarist og på 1960-tallet fikk han anledning til å designe sin egen gitarmodell som blei bygget ved EKO-fabrikken i Italia.


(foto. Svein Hovland)

I anlednings 80-årsdagen sin i 2004 fortalte Sletterød til avisa Gjengangerern:
«Jeg lagde de første av mange gitarer på verftet under krigen, de var av aluminium. Og jeg lærte de første akkordene sammen med Arne Matsen, forteller Sletterød.   I 1947, etter å ha gått på Musikkkonservatoriet, dro han til Sverige for å kjøpe en gitar. De var vanskelige å oppdrive her hjemme.   Der ble jeg i halvannet år, og spilte i det fineste orkesteret jeg har spilt i, Bertil Løfdahls orkester, sier han. Det er et opphold han minnes med glede.
Vel hjemme ble Sletterøds orkester til, senere Havna Swingers. I tre år spilte de på Havna på Tjøme. Med seg hadde han Ola Calmeyer, Arne Matsen, Arne Styhr og Thomas Trondstad. En sommer spilte de også sammen med Sigurd Jansen. «

Mot slutten av 1960-tallet arbeidet John Sletterød som butikksjef ved Tønsberg Musikksenter. Da kom han i kontakt med EKO gitarfabrikk i Italia med tanke om å importere gitarer.  Han hadde sterke meninger om hvordan en gitar skullle være, og han reiste til EKO-fabrikken og ga sine instruksjoner, og det endte med Sletterøds signatur-modell.  Gitaren skal ha blitt produsert i 64 eksemplarer og Tønsberg Musikksenter var eneimportør til Norge.

IMG_2071               IMG_2070


John Sletterød Modell kom i flere utgaver. Vi kjenner til tre forskjellige tykkelser (dybder) på kroppen, og den blei levert i to forskjellige farger, rød og brun, samt naturfarget.

 


I 1969 lanserte EKO en egen modell som heter Pictor, og denne gitaren ligner svært mye på Sletterød-modellen.  Det er godt mulig at det er Sletterød sitt design EKO bruker her.

Det fortelles at Sletterød ikke var spesielt imponert over de originale EKO-mikrofonene i gitarene.  Derfor skiftet han i flere tilfeller ut disse med Gibson Humbuckere.   Det betyr at dersom noen er i besittelse av en slik gitar med Gibson-mikrofoner, er det stor sannsynlighet for at den er «custom-ombygget» av Sletterød selv, og at den har mikker som i dag er svært ettertraktet.

John Sletterød bak disken hos Tønsberg Musikksenter i Brage-Fram gården.
(Foto fra1968: Oddvar Wittek, Slottsfjellmuseet)


***************************

John Sletterød spilte også Hawaii-gitar, og han designet og fikk laget sine egne slike gitarer.   Det skal ha blitt produsert et mindre antall slike ved Vingtor-fabrikken i Horten.

Og Sletterød blei den første her i landet som spilte inn en LP med Hawaiimusikk.  (1975).

Sletterød’s Modell Hawaii-gitar fra 1951

(Kilder: Avisa Gjengangeren, www.rockemuseet.no, Finn Kjeldsberg)

Comments are closed.