TH. Johansen & Co Musikkinstrumentfabrikk

Thorleif Johansen og Kristian Juliussen (1910-1971) var to snekkere som startet med gitarproduksjon på Brødløs ved Halden i januar 1950. Produksjonslokalene lå på Kristian Juliussen sin eiendom, adressen er i dag Busterudkleiva 33. Kristian Juliussen hadde tidligere deltatt i gitarproduksjonen ved Halden Musikkindustri i Svenskegaten 13, men den bedriften blei lagt ned. Thorleif Johansen hadde sammen med Thorleif Sandvik i 1948 etablert firmaet Sandvik & Johansen, med formålet å bygge musikkinstrumenter, men vi er ikke kjent med noen instrumenter fra den produksjonen. Begge to hadde altså erfaring med gitarproduksjon.

Orkestergitaren til høyre her har serienr. 810.  Det er til nå det høyeste kjente produksjonsnummeret.
Modellbilde fra 50-tallet fra Th. Johansen & Co. Muligens brukt som reklamebilde.

Det fremgår av denne lille avisomtalen at produksjonen ved Th. Johansen & Co startet på nyåret i 1950. Det blei annonsert etter mer arbeidskraft – benkesnekkere – og vi kjenner til at Roang Lettenstrøm og Ragnvald Iversen arbeidet her, i tillegg til Thorleif Johansen og Kristian Juliussen. Vi vet ikke nøyaktig hvor lenge gitarproduksjonen varte og hvor mange gitarer som blei laget, men antar at det tok slutt i 1952 eller 1953. Det kan ha blitt produsert opp mot 1000 gitarer.

Fire modeller. Vi antar at dette var de fire hovedmodellene som blei laget ved gitarfabrikken på Brødløs.
Fra venstre: ORKESTER. A. – ORKESTER. B. – SOLIST. L. (liten) OG SOLIST. S.(stor)

Dette var snekkerverkstedet på Julstad, eller gitarfabrikken. Helt i begynnelsen av 1950-tallet. Kristian Juliussen i midten, han i rutete skjorte er Thorleif Johansen.


 

(sist publ. januar 2024 – Takk til Kristine Jørgensen for hjelp med info og bilder. Kristian Juliussen var hennes farfar.)

Comments are closed.