Pinehome Guitars – Tom Furuheim

 


Tom Furuheim (f. 1962) er gitarbyggeren som etablerte Pinehome Guitars i 2011 i hjemmeverkstedet sitt på Slemmestad. Furuheim er pilot av yrke, han er selvlært gitarmaker og driver gitarbygging som en bigeskjeft. Navnet Pinehome Guitars, en direkte oversettelse av etternavnet, blei til mest som en spøk forteller Tom,  – men det har festet seg som navn på et gitarmerke.

 

Tom Furuheim har hatt interesse for strengeinstrumenter, og særlig gitarer, så lenge han kan huske.  Han begynte tidlig å reparere gamle gitarer, og han bygget gjerne sammen gitar av deler hentet fra flere  forskjellig andre gitarer.

Interessen for gitarer tok helt av da sønnen hans, Chris, begynte å spille gitar og etter hvert blei en habil gitarist.  Det var etter kjøp av en vintage Martin D-35 fra 1971, som hverken sønn eller far var helt tilfreds med, at Tom slengte ut en bemerkning om at; «jeg kunne laget en bedre gitar selv!»  Og dette var nok starten på gitarbyggingen som skulle komme.

Etter et års tid med planlegging, innkjøp av verktøy og maskiner, og studering av all den litteratur han kom over om gitarbygging, så var han i gang som gitarmaker.  Han fikk tak i tegninger til to Martin-type gitarer, skaffet materialer, indisk rosewood til den ene og mahogany til den andre, og satte i gang.

Full fart i gitarverkstedet på Slemmestad i 2011.

Og resultatet blei bra, gitarene «spilte» godt og nye bestillinger kom inn.  På nettsiden pinehomeguitars.com slås det fast at “… the quality and tone from these instruments are up there with the best.”

 


 

 

 

 

 

En nydelig Pinehome-gitar bygget i 2012 med eksklusivt innlegg i gripebrett.  Modell etter en Martin fra 1937.

 

 

 

 

Pinehome Guitars™ makes custom guitars of the highest standard. All guitars are handcrafted from the best of woods and parts available. On the base models you will have a lot of custom options. Woods, hardware, frets, pickups, pots, tuners and every other parts on the guitars can be customized to your needs. ”  (pinehomeguitars.com)

 

 

 

Etter å ha bygget 25 akustiske gitarer, bestemte Furuheim seg i 2013 at han ville fokusere på å bygge el-gitarer.  Og fra mai året etter har han kun bygget el-gitarer, i hovedsak eksklusive utgaver av Fender- og Gibson-typer, og i 2019 har han til sammen bygget ca 40 el-gitarer. I tillegg holder Furuheim på med å utvikle et par modeller av eget design, som han håper kommer i produksjon om ikke så lang tid.

                             
Pinehomes fire hovedtyper: Model ’59, Moderne. S-type og T-type.

 

Superstrat custombygget til Ole Øvstedal.

 


Vinteren 2018/-19 flyttet Furuheim til Jessheim og bygget seg nytt hus og verksted på Nordkisa.

Fra mai 2019 er han i full gang med produksjon i det nye verkstedet.

 

 

Adam Douglas Enevoldsen har fått bygget flere Pinehome-gitarer. Her henter han en av de første som forlater Furuheim sitt nye gitarverksted på Jessheim.

 

(bilder og info: Tom Furuheim)

(sist publ. aug. 2019)

 

 

Comments are closed.