Mandolaika

Norsk instrument- og skolehistorie.

Store norske leksikon: Mandolaika, skoleinstrument med tre strenger stemt i kvinter (g, d1, a1), trekantet korpus og kort hals, nærmest en kombinasjon av balalaika og mandolin. Konstruert 1953 av B. Borisoff, R. Solheim og Finn Benestad med sikte på sløyd- og musikkundervisningen i grunnskolen. Spilles med plekter.

Mandolaika bygd av Ulf Bleylich på sløyden ved Hegdehaugen skole 1952/53.

Ulf Bleylich nr. 2 fra venstre i første rekke. Bilde fra 1958.

Denne mandolaikaen laget Øystein Sunde på sløyden på barneskolen.
(Nettavisen 2010. foto Trine Dahl-Johansen)

Det har vist seg at folk med alminnelige musikalske evner har hatt glede av samspill på mandolaikaer en halv time etter at de har fått instrumentet i hendene. (Borisoff, Benestad, Solheim. Lag og spill mandolaika.)

Arbeidstegning for mandolaika fra boken «Lag og spill mandolaika» av Borisff, Benestad og Solheim. Første utgave kom i 1956.


Tidligere elev ved Hegdehaugen skole, Bernt Hauge, forteller hvordan det hele startet på realskolen i 1952. Sløydlærer Rolf Solheim, musikklærer Finn Benestad og musiker Boris Borisoff satte igang skole-instrument-prosjektet mandolaika.








**********************************************

Olav Christer Rossabø er en av de unge musikerne som har «oppdaget» mandolaikaen.
Jeg kjøpte mandolaikaen på en bruktbutikk i Oslo for en del år siden og har spilt veldig mye på den. Den henger lett tilgjengelig på kjøkkenveggen og er også perfekt til å ta med på ferie og lignende. Et bra norsk alternativ til ukulele.
Jeg liker også godt at den bare har tre strenger som er stemt G-D-A. Det gjør at det er veldig lett og oversiktlig å spille akkorder. 


Olav Christer Rossebø spiller mandoleika i Lady Hardanger.




****************************************************




************************************************

Det ser ut til at det har vært laget og brukt lignende instrument tidligere. Allerede under krigen dukker det opp annonser i aviser om mandoleika.

*****************************************

Jenteklasse ved Grorud skole øver på mandolaika på 1960-tallet.


En del av «førstegenerasjon» mandolaikabyggere og spillere holder det gående lenge.








(publ. okt. 2020)

(takk til Olav Christer Rossabø, Knut Nygaard for hjelp)

Comments are closed.