Øivin Fjeld – G#

Antoinette Johnson – amerikansk stylist og gitarist med en G# (foto J. Pajor)

      

G# Standard i 3-tone Sunburst                        G# Classical i bleket mahogni

Gitaren er av heltre mahogny – «Neck Through Body Construction».  Gripebrettet er av lønn. Skalaen er på 530 mm,  vesentlig kortere enn vanlige elgitarer (Stratocaster = 647,7 mm).  Elektronikken består av en singlecoil montert på en plate i gitarens «sound hole» med en s.k. «push/push invisible» volumkontroll.
(Gitaren blir også omtalt som modell OF-1)


Øivin Fjeld er far til G-sharp, G# eller Giss-gitaren.

«- Jeg ville lage en gitar som låter helt annerledes enn alle andre, forklarer Fjeld om utgangspunktet for den første prototypen som han lagde i 1997. Siden brukte han gitaren som oppgave for studentene han hadde på Musikk Instrument Akademiet (MIA), og på den måten fikk han også utviklet gitaren. Ulike materialer ble tatt i bruk, før han endte på å bruke hel mahogni, som han mener gir gitaren best lyd.»  (sa.no)

Navnet kommer av gitarens stemming, som fra 1. til 6. streng er:  G#-D#-H-F#-C#-G# (som om en bruker capo i 4. band på en vanlig gitar).

Våren 2004 opprettes det kontakt med kinesisk gitarprodusent med tanke på serieproduksjon av G#-gitaren.  Den første prøveproduksjonen på 24 gitarer blei etterhvert mottatt, og de fleste av disse gitarene blei overlevert til kjente gitarister for utprøving – og tilbakemeldingene var svært positive.  Det blei bestilt flere gitarer fra fabrkken, og i fra  slutten av 2005 var G#-gitaren til salgs hos butikker i Norge og flere andre land.

Flere kjente gitarister bruker eller har brukt G#-gitaren, bl.a. Paal Waaktaar-Savoy, Jarle Bernhoft, Unni Wilhelmsen, Knut Hem, Johnny Winter, Tommy Emmanuel, Davey Johnstone og Roy Rogers.  På A-ha sin låt «Butterfly, Butterfly» er alle gitarsporene innspilt med G-Sharp gitar.

Se 2012-brosjyre om gitarer og tilleggsutstyr.

G# – serienummer

De første årene fram til 2010 blei gitarene merket på denne måten:
Eksempel:  Ser.No: YAHG 4267
Y= fabrikken (Yeou Chern Enterprises Instrument Co. Ltd,)
A= bygget ved avdeling for elektrisk gitar
H= produksjonsår (H=2007)
G= antatt måned for utsendelse (G= juli)
4267= en kombinasjon av antall gitarer i serien og bestillingsdato.

Fra januar 2010 blei dette systemet tatt i bruk:
Eksempel: Ser.No: WS10052014
WS= fabrikken (Word Sound Music Co. Ltd.)
10= årstallet (2010)
05= måned for seriestart (mai)
2014= gitarens nummer i fabrikkens serie av total produksjon (produserer også andre merker)

I 2014 solgte Øivin Fjeld firmaet sitt, og rettighetene til G-Sharp gitaren til den norsk-amerikanske forretningsmannen Frank Pedersen (opprinnelig fra Fredrikstad). Frank og sønnen Alex, med base i Pleasanton i Kansas USA, sier i anledning overtakelsen at de er ivrige etter å gjøre gitaren mer tilgjengelig på det amerikanske markedet, og i resten av verden.  Det nevnes også i 2014 at det til da har blitt solgt ca 4000 eksemplarer av G-Sharp gitaren.

 


(sist publ. aug. 2020)

Comments are closed.