Runde Hawaii-gitar

Idar Runde ved brekkekanten på Obrestad fyr. Her bygde han de fleste av de 43 Hawaii-gitarene. (bilde: Aftenbladet des 1989)

Idar Runde (1929 – 2023) var fyrvokterbetjent i sitt yrkesaktive liv, og det var ved Eigerøy fyr han var stasjonert da han laget sin første Havaii-gitar i 1953. Den blei laget av en eikestokk som Runde hadde funnet drevet i land ved fyret. Seinere arbeidet Runde ved Obrestad fyr i 22 år, og de siste 4 åra til han blei pensjonist i 1994, var han ved Slåtterøy fyr nord-vest for Bømlo.

I Idar Runde sin loggbok over byggeprosjektene er det ført opp at 43 Hawaii-gitarer er ferdigbygget. Den siste solgte han i august 2011.

Runde Hawaii-gitar nr. 11 bygget i 1978.

Idar forteller at han kjøpte sin første Hawaii-gitar i 1951.  Denne hadde plastoverflate og plastikk strengesadler, og var ifølge Idar ikke noe god i det hele tatt.  Den skal ha blitt laget av John Sletterød som selv spilte Hawaii-gitar.  Idar jakta videre på et brukbart instrument og kom i kontakt med en musikkforretning i København som sendte bilder av et instrument de kunne levere. Idar bestilte denne og måtte legge ned mye arbeid for å få importtillatelse p.g.a. importrestriksjonene etter andre verdenskrig.  Men da gitaren endelig kom fram, viste det seg at det ikke var den varen han hadde bestilt, og at han hadde fått en tydelig brukt gitar.  Idar satte derfor i gang med å få omgjort handelen, og det gikk til slutt i orden.  Men før han returnerte gitaren fikk han studert den grundig, og han bestemte seg for at dette var et instrument han skulle greie å lage selv, og kanskje til og med i en bedre utførelse enn den som kom fra butikken.

Og slik gikk det, i 1953 laget Idar Runde sin første elektrifiserte Hawaii-gitar av bl.a. drivtømmer funnet ved Eigerøy fyr.

Dette er Runde Nr. 1.  Bygget av en eikeplank som blei funnet i sjøen, og et kassebord av mahogni som var drevet i land, blei brukt til å lage gripebrettet av. Pickup laga Runde selv av hesteskomagnet og spoletråd fra defekte trafoer.  30000 turn med 0,05 mm tråd måtte til, og kraftige magneter skaffet han seg fra Stålverket på Jørpeland.  Dekslene blei laga av messing som blei fornikla ved et verksted i Egersund.  Til stemmeskruer blei kjøpt vanlig gitarmekanikk, og møbelstifter blei brukt til markeringer på gripebrettet.

Dette er Runde Nr. 2.  Gitaren er bygget i 1973, 20 år etter den første. Denne er også bygget av drivved og kroppen er limt sammen av flere stykker mahogni.  Her har han brukt en Schaller pickup og deler som er hentet fra andre gitarer.

I loggboka har Idar Runde registrert 43 gitarer, og 7-8 av disse blei laget av rekved.

I 1982 hadde NRK et innslag i «Norge Rundt» hvor de viste Idar Runde arbeidet på den 13. Hawaii-gitaren i rekken. Fra verkstedet ved Obrestad fyr.

Rundes Trio spiller Hawaii-musikk i «Norge Rundt» i 1982. Kjetil på bass, Per Henry på gitar og far Idar på selvlbygget Hawaii-gitar.

**************************************************

Rickenbacker Electro A22 fra 1934

Idar Runde kjente selvsagt til den elektrifiserte hawaii-gitaren sin historie. Om George Beauchamp (1899-1941) sin oppfinnelse som på grunn av utseende blei kalla «frying pan». Prototypen var laget i massiv lønn, men etter hvert blei  gitaren støpt i aluminium. Denne blei serieprodusert av Rickenbacker fra 1932 fram til 1939.

Frying Pan var ingen stor suksess, men har fått annerkjennelse som et tidlig, viktig ledd i utviklingen av el-gitarer.

I 1990 bygget Runde form til slik «steikepanne-gitar», og fikk støpt tre gitar-skrog i aluminium hos Sandnes Maskinstøperi. Han rigget og bygget opp to av disse selv, mens Kjell Gudmestad bygget ferdig den siste. Runde fikk også støpt hestesko-magneter til bruk i pickup’ene på disse gitarene.

***********************************

Idar Runde var elektro-kyndig og bygget også flere forsterkere.

(Denne blei bygget på bestilling til Leif Enåsen. Bilde: Livar Enåsen)

(siste publ. sept. 2019)

Comments are closed.