Jasel – Odd P Jacobsen

Norges første gitarfabrikk – produserte gitarer fra 1938 til 1954

  IMG_1167       IMG_2829    IMG_1166       

Odd Petter Jacobsen (1911 – 2007) var først og fremst fiolinmaker.  Han blei også internasjonalt anerkjent for instrumentene sine, spesielt i USA.  Etter at han var utdannet møbelsnekker fikk han i 1927 arbeid hos en fiolinmaker i Trondheim, og etter 6 år der startet Jacobsen sitt eget verksted.  Men det var vanskelig å livnære seg bare på reparasjon og bygging av fioliner, så i 1938 begynte han å lage gitarer, og året etter, i 1939, ansatte han 2 menn og begynte for alvor med gitarproduksjon.   Og gitarene blei laget delvis for hånd og delvis med maskiner. Det var en form for serieproduksjon, og blei etter hvert kjent som Norges første gitarfabrikk.

jasel fab1
«O. Jacobsen. Norges første Guitarfabrikk. Nordre gate 6.»   Det var dette bildet av fotograf Schrøder merket med, tatt i juni 1938. (Schrøder/Sverresborg Trøndelag Folkemuseum)

Etter hvert produserte Jacobsen også sammen med sin medarbeider Selseth,  flere jazzgitarer eller ”Cello-gitarer” som han selv kalte dem.  Gitarene  fikk navnet Jasel ( kommer sansynligvis fra sammensetting av deler av etternavnene Jacobsen og Selseth). Det blei produsert gitarer fram til ca 1954 i Jacobsen sitt verksted i Trondheim.

Bilde fra Nordenfjeldske kunstindustriutstilling 1951
(Bilde: Ringve Museum Jacobsensamlingen)

Comments are closed.