T-instrumenter


Fagmannen i intenst arbeid i snekkarboden. (foto: Isak Engstad)

Ragnar Thorsteinsen (f. 1951) Elverum, har bygget gitarer i sitt hjemmeverksted siden 2007.  Han er utdannet lærer og selvlært i gitarfaget, har arbeidet som musikklærer og hatt gitarbygging som bigeskjeft. I sin pensjonisttilværelse bruker han mye tid i gitarverkstedet.

I april 2024 melder han at ferdigstiller sitt bygg nr. 143.  Det har blitt 99 stålstrengsgitarer,  22 mandoliner 9 klassiske gitarer, samtl dobroer, ukuleler, akustiske basser, irsk bouzouki og elektrisk lap steel.

Det hele startet med byggesett, men han gikk fort over til å lage instrumentene fra scratch, og etter hvert fikk han mye erfaring og gode tilbakemeldinger. I 2017 feiret Thorsteinsen dobbeltjubileum – 10 år som gitarbygger og han passerer bygg nr. 100.   T-Instrumenter kaller han byggverkene sine.


To gitarer i Martin-tradisjonen. t.v. en OM ferdigbygd til jul i 2023, t.h. en D-28.

Thorsteinsen sier følgende når det gjelder materialer til gitarene han bygger:
«Jeg har en tanke om at hvis materialene som brukes i instrumentene mine kan bli lagret over år i norsk klima, vil de tåler endringer i temperatur og fuktighet bedre enn utenlandske instrumenter som har blitt til under andre klimatiske forhold.  Har derfor opparbeidet et hyggelig lager av gode materialer som bør resultere i velklingende instrumenter som ikke sprekker med det første.»

Gitarene bygges etter kundenes ønsker og behov «– ennå har ikke to instrumenter vært like», sier Thorsteinsen.  Han bruker i all hovedsak Martin sitt system for klassifisering.


Kundene er både amatører, halvproffe og profesjonelle utøvere, og de siste årene har det vært en konstant venteliste på 1 til 1,5 år for å få seg en gitar fra T-instrumenter.

Comments are closed.