Tom Stien

Tom Stien med gitar nr. 70, laget i 2023. Dette er en modell inspirert av Panormo sine gitarer fra 1840-tallet.


Tom Stien (f. 1977) har et lite gitarverksted bak huset sitt på Leirvik i Sunnhordland. Han jobber som gitarlærer, og har siden 2010 bygget gitarer på fritiden – for det meste klassiske gitarer. I mars 2024 holder han på med gitar nr. 72.

«Jeg har alltid holdt på med dette for min egen glede og interesse. Det er et utrolig spennende og utfordrende arbeid. Kombinasjonen av det praktiske håndverket, den konstant pågående problemløsningen, og ikke minst det å musisere på det ferdige instrumentet, gjør at dette er meningsfylt å holde på med.»

Tradisjonell klassisk gitar i siste byggetrinn i verkstedet. Rosetten er laget av furutre hentet på en fjelltur på Voss. 

Tom Stien har Mastergrad i utøvende klassisk gitar fra Griegakademiet i Bergen. I tillegg til å være gitarlærer, har han siden 2010 jobbet mye med gitarbygging, særlig med nybygg av klassiske gitarer i spansk byggetradisjon etter Antonio Torres (1817-1892). Han er stort sett selvlært, men har hatt noen studieopphold, bla. Med Yngvar Thomassen og Hanno Kiehl. De siste årene har han bygget flere gitarer inspirert av 1800-talls gitarer av Louis Panormo (1784-1862). Instrumentene bruker han i duetter for gitar med Sindre Sortland. 

Gitaristene Sindre Sortland og Tom Stien har hatt flere konsertforedrag der de snakker om gitarbygging, klassisk musikk og musikkhistorie. «Stien&Sortland» finnes på https://www.facebook.com/stienogsortland/ 

Stien bruker tradisjonelle tresorter som europeisk gran, ulike rosentre, lønn, sedertre og ibenholt. Gitarene bygges stort sett en om gangen fra start til slutt. Nå for tiden bygger han inntil fire gitarer i året. 

«Jeg arbeider mye mer kritisk nå enn før, og det skal mye mer til for at jeg blir fornøyd». I mars 2024 holder han på med gitar nr. 72. «Dette tallet er kanskje litt unøyaktig, siden jeg noen ganger tar av lokket igjen etter gitaren er ferdig og bytter det ut med et nytt, dersom jeg ikke er fornøyd med klangen».

Et nystemt trekløver fra Tom Stien sin hånd før en konsert.

Tom Stien har bygget alle gitarene bortsett fra en. Kan du finne den? Bildet er fra en konsert i Bømlo Kulturhus i anledning «Den klassiske gitarens dag 2023».

:

Etikett laget av kunstner Torill Berger, i lydhullet på en gitar fra 2016. 

Intervju i Bladet Sunnhordland, 23. mars 2012.

 

( info og bilder:Tom Stien)
(siste oppdatering mars 2024)

Comments are closed.