Louis Helland

Passbilde fra 1940

Louis Helland (1910-1990) bygget gitarer på Sannarnes, Hellvik i Egersund.
Først i kjelleren på bolighuset, senere i verksted oppsatt på eiendommen midt på bildet under. Gitarbyggingen pågikk i ca. 25 år fra begynnelsen av 1930-tallet.

(foto: Gudmund Sannarnes, 1953)


Louis Helland fikk tuberkulose i ung alder og han måtte amputere ene foten. Han kom tilbake fra 3-årig opphold på Sophies Minde i Oslo på begynnelsen av 1930-tallet. På Sophies Minde hadde han som en del av rehabilitering, fått opplæring i møbelsnekring og bygging av gitarer. Han bosatte seg nå sammen med moren i huset ved stranda på Sannarnes, og han begynte å lage møbler, spesielt jærstoler, og han laget gitarer. Søskenbarnet, Gudmund Sannarnes, tror at Louis nok hadde fått med seg arbeidstegninger fra Sophies Minde.

Louis var ikke så veldig sosial og han slet nok litt psykisk, så det var helst broren Isak som stod for formidling og salg av gitarene. Han skal også ha levert gitarer til Carsten Line Musikkforretning på Hinna.

Etter hvert overtok Isak produksjonen av jærstolene fra Louis, og i siste del av 1950-tallet var det slutt på Louis sin gitarproduksjon også. Det skal etter sigende ha blitt laget mange gitarer, men å tallfeste det er umulig.

Dette skal være det første gitaren Louis bygget. (Tilhører Evy Skretting.)

Nydelig og omfattende håndarbeid av Louis Helland.  Her en gitar som er reparert og litt ombygd av Olav Rossavik fra Sandnes, og som har fått hans etikett inni. Louis merket ikke gitarene sine.

Litt enklere og litt mindre gitar bygget av Louis Helland.
Louis Helland bygget også feler.

(Kilde: Gudmund Sannarnes)

Comments are closed.