Arnt-Erik Krokaa

 

Arnt-Erik Krokaa (1954) var aktiv gitarmaker i Oslo på 1980-tallet.
I 1980 gikk han en periode på Roberto-Venn School of Luthiery i Phoenix, Arizona, og startet så eget verksted i Akersveien i Oslo etter han kom tilbake, og fram til 1988.

Ellers har Krokaa jobbet 27 år ved Nationaltheatret som scenetekniker/scenemester/ eiendomsansvarlig, samt ni år som eiendomsansvarlig i Coop, før han blei pensjonist i 2016.

 

 

 

De første gitarene blei bygget med AEK-logo. Dette blei endret til Krokaa fra 1984.

 

Denne gitaren med hjerter i gripebrettet og hjerte med pil på headstock, bygget Krokaa til Marius Müller i 1984.

 

Parlour-gitaren her bygget Krokaa til sin datter Karina. Den blei ferdig i 2003. El-bassen er bygget i 1983, og er det siste instrumentet han bygget med AEK-logo.

 

Arnt-Erik har bygget en el-bass (jazzbass-tradisjon) i tillegg til 10 akustiske gitarer.

– Alle gitarene ble laget i Martin-tradisjon. Min første var en D-størrelse (den eneste jeg selv eier), så har jeg bygget en OM, fire parlor-størrelse (deriblant en leftie), og fire gitarer med en tilnærmet Gibson J-185-form.

Arnt-Erik forteller at han ennå (i 2019) har liggende noen påbegynte prosjekt, men at det er usikkert om han kommer til å ferdigstille noen av disse.

 

Jeg begynte å bygge gitarer som et direkte resultat av at en hardingfelemaker jeg kjente spurte hvorfor jeg drev og kjøpte håndlagde gitarer fra USA i dyre dommer, når jeg kunne lage dem selv. Hardingfelemakeren greide å overbevise meg om at det faktisk var mulig å lage sine egne instrumenter, så etter Arizona-oppholdet åpnet vi et verksted sammen, Instrumentmakeriet, i Akersveien 23 i Oslo, hvor de fleste instrumentene mine ble bygget. (1980-1988)

 

 

(takk til Arnt-Erik for bilder og info)

(publ. juni 2019)

Comments are closed.