Vingtor Radio-Elektro

Vingtor-produkter samt en gitar modell John Sletterød.


Vingtor
var en av pionerbedriftene i elektronikk-branjen i Horten etter andre verdenskrig. Tor Kaltvedt og Gunnar Sommer Olsen startet høsten 1945 et lite radioverksted som et personlig firma, og kalte virksomheten for Vingtor Radio. I februar året etter ble firmaet omgjort til aksjeselskap.

Vingtor-navnet var sannsynligvis inspirert av Vingtor Catalina sjøfly, som ble brukt av marinen i Horten under krigen.

 Tor Kaltvedt (1918-1978) var en markant gründer i elektronikkbyen Horten etter andre verdenskrig.

«Tor Kaltvedt var en teknikkens mester og forsto mer enn de fleste. Tor var en som elsket svakstrøm og elektronikk, han forstod bruken av transistorer før de fleste visste at den var oppfunnet. Lyd var for ham en nytelse!»  (fra artikkel fra Lokalhistorisk Senter, Horten)

I 1946 blir bedriften etablert som aksjeselskap.
1952 blir navnet endret til Vestfold Radio-Elektro AS.
Fra 1965 heter selskapet Vingtor Electronic AS

Fram til i dag har det vært utallige omorganiseringer, fisjoner og fusjoner og navneendringer. I 2019 er virksomheten til Vingtor-Stentofon en del av Zenitel-konsernet, med hovedkontor i Horten.

Den første rørforsterkeren beregnet på musikere og orkester skal ha kommet på markedet i 1952.  «En ønskeforsterker for gitar, trekkspill og refrengsang.»

Fra å starte som et rent radioverksted, utviklet Vingtor-bedriften seg til å fremstille egne elektronikkprodukter. Tor Kaltvedt hadde sansen for lyd og forsterkere ble et tidlig Vingtor-produkt. Det ble bygget forsterkere som ble brukt til høytaleranlegg i skoler og i forsamlingshus, og det ble utviklet flere modeller musikkforsterkere til bruk for musikere og orkerter.

Bedriften utviklet og leverte også ulike former for kommunikasjonsutstyr, og det første radiosambandsanlegget for drosjene i Horten ble utviklet av Vingtor. Senere kom det en mengde ulike elektroniske produkter fra dette firmaet, det var både medisinsk utstyr som f.eks. ultralydutstyr, og det var kommunikasjonsutstyr spesielt beregnet på maritim bruk.

Stand på messe i Åsgårdstrand i 1955 (Bilde: Slottsfjellmuseet)

 

Utstilling hos Jæren Musikk, Bryne 1967.

        
Utstilling hos Norsk Gitarmuseum 2019.

 

    
En særegenhet for Vingtor-forsterkerne var at de hadde egen phono-inngang, eller grammofon-inngang som det også ble kalt.

*******************

Det skal også ha blitt produsert mikrofoner for strengeinstrumenter ved Vingtor-fabrikken.

Bilder hentet fra brosjyre fra Hagstrøm Musikk, Oslo i 1960.

John Sletterød fra Horten designet sin egen Hawaii-gitar på slutten av 1940-tallet.  Han har fortalt at han fikk produsert et mindre antall slike gitarer hos Vingtor.

På bildet under ser vi Sletterød modell Hawaii-gitar. Denne blei kjøpt ny av Idar Runde hos en urmaker i Ålesund i 1951.

(kilder: Lokalhistorisk Senter, Horten. Finn Kjeldsberg. )

Comments are closed.