«Gofoten» fra Sveagruva


“Gofoten” er et hjemmelaget musikkinstrument som Svalbard Museum mottok i 2019 fra Sveagruva på Svalbard. Den var da allerede et museumsobjekt og hadde stått i på “museumsrommet” i “Saloonen” i Sveagruva med en lapp hvor det stod: “Gofoten til Øystein Samuelsen – 1980.”

Instrumentet består av en kropp i rødmalt metall, boltet fast på et stykke tre som står i en rødmalt tresko. Kroppen er laget av tre stykker metall, en topp, en bunn og en sarg som er sveiset sammen. I toppen er det laget to avlange lydhull.

Det er tre strenger på instrumentet, laget av én sammenhengende metalltråd som er ført frem og tilbake og festet ved halsen og stolen. Metalltråden er omtrent 1 millimeter tykk.

En stol er laget av tre mutterskiver som er sveiset til kroppen og her er den ene enden av strengene festet. Strengene er ført gjennom en form for sadel som står i andre enden av kroppen, laget av tre muttere som er sveiset fast på kroppen. Strengene går gjennom et hult stykke gevir som henger fritt over halsen. Det er ingen bånd på halsen, og strengene henger i en skarp vinkel over.

Strengene går videre gjennom trestykket hvor det er festet en skive med en tverrgående bolt på baksiden. Her er strengene surret rundt bolten og den andre enden er festet her. Med denne vil man kunne ha strammet opp strengene.

“Gofoten” fremstår ved første øyekast litt som en gitar, men det er nok mer logisk å tenke at den er blitt brukt som en liten kontrabass, både pga. av foten i enden som gjør at den står godt på bakken og pga. av mangelen på gripebrett på “halsen”. Det kan tenkes at biten med gevir som henger rundt strengene er brukt som en «slide», evt. for å stramme og slakke strengene mens man spiller.

Tekst og bilder av Trygve Sikveland Røysland, Svalbard Museum, 25.05.2020.


This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.